Pre zákazníkov | Matrix s.r.o.

Pre zákazníkov

WiFi - čo to vlastne je?

Posledná zmena na Piatok, 08 Marec 2013 18:47

Wi-Fi  je názov technológie fungujúca podľa štandardu IEEE 802.11 pre bezdrôtové siete, ktorý označuje obojstrannú súčinnosť produktov technológie 802.11. Mikrovlné pripojenie je v súčasnosti populárnym spôsobom pripojenia do internetu. Ide o bezdrôtovú technológiu, ktorá sa v súčasnosti veľmi rýchlo rozvíja.

Čítaj viac: WiFi - čo to vlastne je?

 

Čo je to rýchlosť pripojenia a ako sa meria?

Posledná zmena na Piatok, 08 Marec 2013 18:52

 

Jednotkou informácie používanou v počítačovom svete je 1 bit.Z praktických dôvodov sa združujú do väčších celkov - do slabík, alebo bajtov (po anglicky byte). Jeden bajt (byte) = 8 bitov.

Čítaj viac: Čo je to rýchlosť pripojenia a ako sa meria?

 

Akú rýchlosť pripojenia budem potrebovať?

Rýchlosť závisí od viacerých faktorov:

- druhu a rozsahu využívania internetu (na domáce / na firemné účely)

- či chcete sťahovať hudbu, filmy, software

- predpokladaný počet naraz pripojených užívateľov (PC staníc) v mieste pripojenia (čím viac, tým vyššia požadovaná rýchlosť)

- vlastná skúsenosť s doterajšou rýchlosťou

- využívanie špecifických aplikácií (potrebná rýchlosť odozvy pri napr. on-line hrách, internetbanking-u)

- potreby „stiahnuť v čo najkratšom čase väčšie množstvo dát (napr. pri využívaní časovo obmedzených programov).

 

Čo je to download rýchlosť, upload rýchlosť?

Väčšinou sa udáva vo formáte Downstream/Upstream (kbps) resp. Download/Upload.

Čítaj viac: Čo je to download rýchlosť, upload rýchlosť?

 

Čo je to agregácia?

Agregácia je zdieľanie programu. Pri ADSL programoch je uvedená agregácia, ktorá vyplýva zo zdieľania programu v rámci všetkých účastníkoch v určitom pomere - napr. 1:10, 1:20, 1:30, 1:40. Čím vyššia agregácia, tým väčšia je pravdepodobnosť, že sa Vám rýchlosť pripojenia môže spomaľovať.

Čítaj viac: Čo je to agregácia?

 

Čo znamená dátovo a časovo (ne)obmedzené?

Dátovo obmedzené znamená, že počas určeného obdobia môžte preniesť stanovený objem dát, napr. 200MB, za vopred dohodnutú paušálnu cenu. Ak uvedený objem dát prekročíte, platíte zvyčajne za dáta prenesené (stiahnuté) nad rámec stanoveného limitu (podľa špecifickej tarifikácie). Preto je vhodné si rozmyslieť, alebo odhadnúť, koľko asi dát plánujete prenášať (sťahovať) za určené obdobie a podľa toho si zvoliť dátový limit, resp. zvoliť si program ktorý je úplne bez limitu. Časovo obmedzený program určuje účastníkom v ktorom čase majú k dispozícií službu.

 

Test Internetových prehliadačov

Posledná zmena na Piatok, 08 Marec 2013 18:47

 

V dnešnej dobe sa internet stal naším druhým domovom. Ale na to, aby sme sa v tomto našom virtuálnom svete cítili dobre potrebujeme aj kvalitny internetový prehliadač. Najlepšie taký, ktorý nás nebude obmedzovať, spomaľovať. Testované boli  5 najznámejších mien na poli internetových prehliadačov. Test prebiehal z pohľadu bežného používateľa. Nižšie sú uvedené ako dopadli testované programy.

Čítaj viac: Test Internetových prehliadačov

 

Prečo si mám zapnúť firewall a použivať antivírusový program?

Posledná zmena na Piatok, 08 Marec 2013 18:47

Firewall slúži na zamedzenie nevyžiadaného prijatia a odoslania dát z PC. Dnešné vírusy sa šíria cez internet. Pri zapnutí firewallu sa výrazne zníži riziko napadnutia Vášho PC vírusom a zároveň sa znížia aj možnosti vírusu šíriť sa ďalej. V ďalšom ale neposlednom rade, výrazne zabezpečíte nežiadúci prístup k Vašim údajom.

Čítaj viac: Prečo si mám zapnúť firewall a použivať antivírusový program?

 

Čo sa pokladá za oprávnený a neoprávnený servisný zásah?

Posledná zmena na Nedeľa, 08 August 2010 09:57

Za oprávnený servisný zásah sa pokladá to, keď je chyba na strane firmy MAtrix. Firma MAtrix zodpovedá za pripojenie do siete/internet v obytných blokoch po koncovku na LAN kábly. Za funkčnosť PC/Notebook/Router zodpovedá majiteľ prípojky. Úmyselné/Neúmyselné poškodenie koncovky LAN kábla, alebo samotného LAN kábla v byte klienta nespadá do oprávneného servisu! Vyresetovanie zariadenia nespadá do oprávneného servisu!

Čítaj viac: Čo sa pokladá za oprávnený a neoprávnený servisný zásah?

 

Reklama

Reklamný panelReklamný panelReklamný panelReklamný panel

Anketa

Aké zmeny by ste uvítali pri pripojení na internet v roku 2016